Hollandse kost: meer sperma


Het aantal zaadcellen bij mannen die traditionele Hollandse prak eten is twee keer zo hoog als bij andere mannen.

Bij vrouwen zorgt juist het Mediterrane dieet voor een verhoogde vruchtbaarheid. Het Mediterrane dieet helpt tevens zwangerschapscomplicaties en aangeboren afwijkingen te voorkomen.

Aanstaande ouders zouden hierover beter moeten worden voorgelicht. Dit stelt drs. Marijana Vujkovic, researchanalist in het Erasmus MC, in haar proefschrift Dietary Patterns and Human Reproduction, waarop zij op 20 oktober promoveert.

Sperma en een eitje op het moment van bevruchting.
Voedingspatronen hebben een grote invloed op de voortplanting. Specifieke voedingstekorten voor en tijdens de zwangerschap kunnen bijdragen aan zwangerschapscomplicaties en aangeboren afwijkingen bij het kind.

Veelal wordt zwangere vrouwen daarom de inname van foliumzuur als supplement aangeraden.

Maar ook mannen kunnen hun steentje bijdragen. Vujkovic vond dat traditionele Hollandse kost, bestaande uit vlees, aardappelen, groenten, fruit en volkoren granen, ervoor zorgt dat het aantal zaadcellen in het sperma met 62 miljoen cellen per milliliter bijna twee keer zo hoog is als bij mannen die een ander voedingspatroon hebben (37 miljoen cellen per milliliter).

Bij vrouwen is juist het Mediterrane dieet, gekenmerkt door plantaardige olie, groente, vis en peulvruchten en weinig snacks, gunstig voor de vruchtbaarheid. Strikt gebruik van het Mediterrane dieet hangt samen met een 40 procent verhoogde kans op zwangerschap.

Follow Faqtman on Twitter