Holbewoners kraken computer


De animatiefilm The Croods die nu in de bioscoop draait, gaat de boeken in als de meest complexe film ooit. Niet qua verhaallijn – die is redelijk eenvoudig – maar vanwege de computerkracht die nodig was om hem te maken. Niet minder dan 80 miljoen uur computertijd zitten in de film. Het vorige record stond op naam van de film The Rise of the Guardians, met 65 miljoen uur.

Gedurende 3 jaar werkten tegelijk tussen de 300 en 400 animatoren aan de film. Vooral de combinatie van grote, wijde landschappen en detailopnames van de Croods (een familie van holbewoners) maakten het erg moeilijk om deze film te maken. De complete film neemt 250 terrabyte opslagruimte in beslag. Dat is net zo veel als aan informatie aanwezig is in alle universiteitsbibliotheken van Europa.

Deze cijfers zijn voor de gewone film. De 3D versie neemt nog eens 30 procent extra ruimte in beslag om de ruimtelijke effecten te kunnen maken. Voor producent Dreamworks is het opslaan van al hun animatiefilms een groeiend probleem.