Hogere golven in Australië


Om te surfen moet je komende eeuw in Australië zijn. Klimaatverandering maakt de golven in het zuidoosten het grootst. Bij ons worden ze juist kleiner. Dat schrijft een internationaal team van klimaatwetenschappers in het vakblad Nature Climate Change.

De onderzoekers maakten vijf golfmodellen op basis van wat er wordt voorspeld voor het zeewater in de komende eeuw, zoals een stijgende watertemperatuur. De klimaatverandering blijkt tot hogere golven te leiden bij de oostkust van Australië, grote delen van Indonesië en Antarctica. Het grootste deel van het noordelijk halfrond zal het in de winter moeten stellen met lagere golven dan nu.

Voor veel mensen is dat goed nieuws. Een kalmere noordelijke Atlantische oceaan leidt tot veiligere vaarroutes voor handelsschepen. Daarnaast zullen ook diepzeevissers juichen: een goede visvangst lukt alleen wanneer golven kleiner zijn dan 2 tot 5 meter, afhankelijk van de grootte van de boot.

Een nadeel is dan weer volgens de onderzoekers dat waterkrachtcentrales die werken op golven minder op zullen opleveren. Net als voor het surfen zul je daarvoor in de toekomst dan ook meer in het zuidoosten van de wereld moeten zijn.