Hoe word je nou echt gelukkig?

Lifehack


happy

Het is slecht weer buiten, binnen zit je misschien te balen. Op een tropisch eiland, daar zou je pas gelukkig zijn. Als dat voorlopig niet gaat lukken, wat kun je dan in het dagelijks leven doen om iets meer happy te zijn? De wetenschap kan gelukkig een handje helpen.

Als je man bent, trouw dan een vrouw die blijft werken. Mannen die de enige kostwinner zijn in hun gezin, hebben het psychisch en lichamelijk zwaarder dan mannen wiens vrouw werkt. Vrouwen die het hele gezinsinkomen binnenharken, doen het geestelijk en fysiek juist beter dan vrouwen die weinig of niet werken. Dat ontdekte de University of Conneticut (VS).

Als je die vrouw dan hebt getrouwd, zorg dat zij ook gelukkig is. Het geluksgevoel van vrouwen in een heteroseksuele relatie blijkt namelijk rechtstreeks te correleren met hoe gelukkig de man is. Zelfs als het huwelijk tussen de twee niet geweldig is! Uit een onderzoek onder 394 echtparen komen psychologen van Rutgers University tot de conclusie dat mannen veel van hun persoonlijke geluk laten afhangen van hun vrouw.

Doe Facebook de deur uit. Mensen die veel tijd doorbrengen op de sociale media, zijn ongelukkiger dan mensen die dat niet doen. Tijd doorbrengen met virtuele vrienden maakt mensen namelijk minder happy. Dat is de uitkomst van onderzoek door twee Italiaanse economen namens het Nationale Bureau voor Statistiek van Luxemburg.

Zet je wekker voor morgenochtend. Volgens de Universiteit van Toronto zijn mensen die vroeg opstaan gezonder en gelukkiger. Uit het onderzoek blijkt ook dat ochtendmensen een fijner leven hebben; ze vinden zichzelf gelukkiger, gezonder en hebben een beter sociaal leven. Dit komt volgens de universiteit doordat de meeste sociale activiteiten ‘s morgens zijn.

Als je leraar bent, neem ontslag. Maar 46 procent van de docenten in het voortgezet onderwijs voelt zich tevreden, betrokken en competent voor de klas. Bijna twintig procent van de docenten blijkt matig tevreden en voelt weinig betrokkenheid bij hun beroep. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.