Wat is een Tsunami? *Video*


Er is een tsunami-alarm afgegeven voor de Stille Oceaan na de aardbeving in Japan. Hoe werkt zo’n vloedgolf eigenlijk?

Een tsunami ontstaat meestal na een zee- of een aardbeving, zoals nu in Japan. Maar afbrekende rotsen, aardverschuivingen en vulkanen kunnen ook een vloedgolf veroorzaken. Een tsunami veroorzaakt door een storm heet een meteotsunami. Myanmar heeft daarmee te kampen gehad in 2007.

De tsunami van 2004 in Thailand. Foto: David Rydevik.
Tachtig procent van de tsunami’s vindt plaats in de Stille Oceaan, waar veel zee- en aardbevingen zijn.

Tsunami is een Japans woord dat letterlijk ‘havengolf’ betekent. Japan heeft in zijn geschiedenis vaak te kampen gehad met vloedgolven. Maar ook Hawaiï is vaak door tsunami’s overspoeld. De eerste melding van een tsunami komt uit 426 voor Christus. In de twintigste eeuw zijn vijfentwintig tsunami’s geregistreerd, de meeste in Japan, maar ook in Chili.

De zwaarste tsunami in moderne tijden was de Sumatraanse vloedgolf van 2004. Die kostte aan 300.000 mensen het leven. De doden vielen ondermeer in Indonesië, Thailand, Myanmar, India, Sri Lanka en de Maldiven.

Het mogelijke pad van de tsunami van 11 maart. Eilanden in de Stille Oceaan lopen het grootste risico. Beeld: Google Earth/Faqt.

Het is niet de hoogte van de vloedgolf die zorgt voor het verwoestende effect. De tsunami van 2004 was op open zee maar een meter hoog. Maar zij raasde wel met 800 kilometer per uur door de oceaan; in ondieper water remde de golf af tot 100 kilometer per uur. Deze kracht, gekoppeld aan het ‘samenballen’ van de golf in ondiep water, zorgt voor de schade aan kuststreken. Een tsunami kan wel 2000 kilometer breed worden.

Er zijn vaak meerdere golven die achter elkaar op de kust beuken. De eerste golf hoeft niet de hoogste te zijn, maar slechts een ‘voorproefje’ van wat gaat komen. De afstand tussen de golven kan wel 200 kilometer bedragen, waardoor het soms wel een half uur duurt voor de volgende golf de kust bereikt.

Follow Faqtman on Twitter