Hoe overleef je een cruiseramp?


De Costa Concordia. © Lupoalb68 | Dreamstime.com
Met een enorm cruiseschip op zijn kant in Italië, 11 doden, vele gewonden en nog 20 mensen vermist*, vragen wij ons bij Faqt af: kunnen we onze ouders nog wel op een cruise sturen en welke adviezen moeten we ze meegeven? We zochten het uit. Survival tips voor cruisegangers.

Aan boord zorg je dat je bekend bent met je hut en de route van en naar het dek en de dichtstbijzijnde reddingsboten. De kortste route hoeft niet altijd de snelste route te zijn. Let op obstakels, nooduitgangen en alternatieve routes. Wijs de bemanning op onnodige obstakels in de gang.

Informeer naar de reddingsoefening. Als die er niet is, verzoek er expliciet om.

Passagiers worden meestal per hut ingedeeld bij een verzamelplek aan dek bij hun “eigen” reddingsboot. Dit gaat er van uit dat je in je hut bent als het mis gaat, en in staat bent om naar die specifieke plek te gaan. In geval van nood probeer dat ook, maar vergeet niet: nood breekt ook wel eens wet.

Controleer de aanwezigheid van reddingsvesten in je hut. Zijn ze compleet (fluitje, lichtje) en passen ze goed?

Het internationale evacuatiesignaal is zeven korte toeters en een lange.
Luister naar omroepen, maar als ze niet te verstaan zijn of de bemanning niet helpt: trek je eigen plan en ga zo snel mogelijk van het schip af. Vergeet liften en roltrappen.

Ga er vanuit dat er chaos en paniek heerst bij de meeste mensen. Je overlevingskansen zijn aanzienlijk groter als je je kalmte weet te bewaren.

En als we één ding hebben geleerd van de film Titanic: passagiers met een hut aan een hoger gelegen dek hebben betere ontsnappingskansen dan mensen met een laaggelegen hut.

*18 januari

Follow Faqtman on Twitter