Hoe morfine pijn veroorzaakt


Foto: Vaprotan/CC-BY-SA-3.0

Het zal je maar overkomen. Ben je aan het bijkomen van een ingrijpende operatie en krijg je morfine tegen de pijn, blijkt dat de pijn alleen maar erger te maken. Wetenschappers onder leiding van Yves de Koninck van de Université Laval (Canada) hebben nu uitgevonden hoe dat werkt.

Het onderzoeksteam ontdekte dat gespecialiseerde cellen in het ruggenmerg, microglia, de boosdoeners zijn. Deze cellen maken de pijn veroorzakende zenuwcellen actiever. De sleutelfiguur daarbij lijkt het molecuul KCC2 te zijn. Heb je pech, dan remt morfine dit eiwit, die daardoor de pijnprikkels niet meer goed in toom kan houden. Het gevolg: hoe meer morfine wordt toegediend, hoe meer pijn je zult hebben. Een nachtmerrie dus, vooral wanneer je een chronische aandoening als reuma hebt, en je afhankelijk bent van pijnstillers.

Gelukkig zijn de wetenschappers er ook al achter hoe ze de werking van KCC2 bij morfinegebruik kunnen herstellen. Inmiddels zijn ze al verschillende potentiële geneesmiddelen aan het testen voor dit doel.