Hoe maak je iemand dood?


De Amerikaanse overheid moet een lastig probleem oplossen: hoe maak je iemand dood? Jarenlang werden executies in de VS gedaan met een cocktail van giftige middelen. De belangrijkste ingrediƫnt daarvan was pentobarbital, dat het hart stop zet. Alleen staat de fabrikant van dat middel, het Deense bedrijf Lundbeck, met ingang van 2014 niet meer toe dat het wordt gebruikt voor executies.

Afgelopen januari werd in Ohio moordenaar Dennis McGuire terechtgesteld met een nieuw middel. Dat zorgde ervoor dat hij 26 minuten naar adem hapte en in paniek was. Dat middel willen staten niet meer gebruiken.

Maar welk middel dan wel? Probleem is dat je een eventueel nieuw middel op mensen moet uitproberen, maar proefpersonen staan natuurlijk niet in de rij. Een paar staten gaan zelf pentobarbital namaken, maar niet iedereen heeft daarvoor de faciliteiten. Louisiana moet woensdag een kindermoordenaar executeren, maar weet niet hoe.

In het land met meer wapens dan inwoners dreigt nu een groot probleem. Sommige voorstanders van de doodstraf willen daarom de elektrische stoel of de gaskamer weer tevoorschijn halen. Maar of die zo pijnloos doden?