Hoe lees je een menu?


Wat gaan we eten? Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com.
Stel je voor, je zit in een restaurant en je krijgt het menu van de ober. Hoe lees je dat? Begin je ergens in het midden – waar de hoofdgerechten staan – zoek je dan pas bij- en voorgerechten uit? Of begin je bij het begin, dan het middelste stuk en dan de nagerechten?

Veel restauranteigenaren denken dat klanten op de rechterpagina beginnen, iets boven het midden. Op deze ‘sweet spot’ staan daarom meestal de gerechten die het restaurant graag verkoopt. Dan gaan de ogen naar de voorgerechten, zo denken restauranthouders, om dan weer naar beneden te gaan. Generaties lang zijn menu’s daar op aangepast.

De leesrichting van een menu volgens de studie.
Dat lijkt slim, maar er klopt niets van, schrijven onderzoekers van de universiteit van San Francisco (VS) in het vakblad International Journal of Hospitality Management. Ze onderzochten de leesgewoontes van restaurantbezoekers die het menu aan het bestuderen waren met een irisscanner. Wat blijkt? We lezen een menu als een boek, we beginnen linksboven en eindigen rechtsonder.

Van een sweet spot is geen sprake. Mensen blijken juist als eerste een voorgerecht uit te kiezen en daarop de volgende gangen te baseren. Ook lezen bezoekers van een restaurant erg aandachtig terwijl ze het menu bestuderen, er wordt niet snel beslist. De minste tijd brengen de ogen van hongerige mensen door op het deel van het menu waar de salades staan.