Hoe laat is het op je bioklok?


Je hebt mensen die moeiteloos de nacht doorhalen en zij die bij het eerste ochtendgloren fit uit hun bed stappen. Tot welke categorie je behoort, wordt bepaald door je eigen interne klok: je biologische klok. Die regelt je slaap-waakritme, je spijsvertering, en vele andere fysiologische processen. Het kan zelfs de uitwerking van bepaalde medicijnen bepalen. Geen wonder dat wetenschappers graag een manier zou hebben om op jouw interne lichaamsklok te kunnen kijken. Een Japans onderzoeksteam heeft daar nu een manier voor gevonden.

Hoe laat heb jij het?

Hiroki Ueda en collega’s bepaalden op verschillende tijdstippen de bloedwaardes van meer dan 50 soorten hormonen en aminozuren (waaronder het slaaphormoon melatonine) die het resultaat zijn van biologische activiteit. Op basis daarvan maakten zij een moleculair tijdsschema. Daarmee konden ze de interne tijd van andere proefpersonen tot op drie uur exact vaststellen.

Het moleculaire tijdsschema is ideaal voor dokters om daarmee de medicijniname van hun patiënten te regelen. Maar het tijdsschema moet daarvoor nog wel wat verder worden verfijnd. Daarnaast is deze methode alleen gebaseerd op jonge mannen. Voor vrouwen en mensen van verschillende leeftijden zullen er andere tijdschema’s moeten worden gemaakt.

De methode staat beschreven in PNAS.

Beeld: © Foment | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter