Hoe kwam Romeinse munt in Japan?


romeins-japanse-munt

Bij een opgraving in de Katsuren burcht in het Japanse Okinawa, hebben archeologen enkele spectaculaire vondsten gedaan. Een zwaard en een samurai-harnas werden uit de bodem gehaald. Maar niemand kon vermoeden wat er in de buurt van deze artefacten lag, een serie Romeinse munten.

De munten dateren uit 300 tot 400 na Christus en waren flink versleten, een teken dat ze lang waren gebruikt voor ze in de bodem terecht kwamen. Sommige hadden nauwelijks nog een opschrift. Onderzoek met een röntgen-apparaat aan de Okinawa International University toonde aan dat het wel degelijk oude Romeinse munten zijn, van een grap is geen sprake. Ook werd een Ottomaanse munt gevonden met het opschrift 1687.

De Japanse burcht werd pas in de twaalfde eeuw gebouwd, dus de munten moeten eeuwenlang zijn gebruikt voor ze daar terecht kwamen. De archeologen die de opgraving doen, denken dat ze zijn gebruikt langs handelsroutes tussen Europa en Azië. Iedere keer kwamen ze iets dichter bij hun eindbestemming. Vanuit Katsuren werd in de veertiende en vijftiende eeuw veel gehandeld met China. Zo zouden de munten uiteindelijk in Japan terecht zijn gekomen.

De archeologen zullen de munten verder onderzoeken in de hoop iets over de geschiedenis van deze betaalmiddelen te ontdekken. Daarbij wordt vooral gekeken naar zaken die vlak naast de munten lagen, objecten van Chinees aardewerk. Wellicht waren die gekocht met de munten, of zaten de munten daarin. Daartoe zullen de komende tijd allerlei analyses van de vondsten worden uitgevoerd.