Hoe kwam oude Chinese munt in Europa?


Brits-Chinese munt

Het is een mysterie voor historici. Hoe is een 900 jaar oude Chinese munt in Engeland terecht gekomen? De munt is recent gevonden in Cheshire bij een opgraving. In een gebied van 100 vierkante meter vonden archeologen enkele middeleeuwse objecten, Romeinse munten en potscherven. Het voorlopige oordeel is dat het waarschijnlijk gaat om een verzameling uit de achttiende of negentiende eeuw, die is begraven en vergeten.

Maar een historica van de University of Cambridge is daar niet zo zeker van. De munt, uit de twaalfde eeuw, kan ook op een andere manier in Europa terecht zijn gekomen, schrijft Dr Caitlin Green op haar persoonlijke website. De Britten hebben immers ook al eens een potscherf van Chinees porselein uit de veertiende eeuw ontdekt tijdens archeologische werkzaamheden. En een paar jaar geleden trokken ze een brons object met Chinese tekens uit de modder van de Thames. Het ding kwam uit 1300.

Het is niet waarschijnlijk dat er direct contact was tussen Europa en Azië in die tijd. Maar objecten vonden toch hun weg tussen de twee continenten, vooral via de zijderoute. In Japan werd twee jaar geleden een Romeinse munt gevonden uit 400 na Christus die via deze weg naar het oosten was gegaan. Vooral van de Vikingen is bekend dat ze ver richting Azië voeren en objecten en ideeën meenamen naar het westen. Misschien kwamen zij wel handelaren uit China tegen en namen de munt mee.

De munt zal dus niet direct naar Europa te zijn gekomen. Wellicht heeft het betaalmiddel er wel decennia of zelfs eeuwen over gedaan, via het Ottomaanse Rijk misschien. Zeker is dat Europa en Azië via-via in contact stonden en dat er verkeer was. Zo kunnen zelfs ziektes deze kant op zijn gekomen. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat bacteriën ook reisden, via de poep van handelaren.