IJsmeesters: zo maak je ijs!


Het ijs is te dun voor een Elfstedentocht. Welke maatregelen kunnen we nemen om te zorgen dat de ijsvloer aangroeit?

Supergekoeld water
Water kan vloeibaar blijven onder nul graden celsius als je het maar langzaam genoeg koelt en het water zeer weinig verontreinigingen bevat. Het beste is om gedestilleerd water te koelen met ethanol en te bewaren in een vacuĆ¼m gezogen tank. Spoel dit water in een wak en het zal onmiddellijk bevriezen omdat in het water in het wak genoeg verontreinigingen aanwezig zijn om het ijs te laten hechten.

Vloeibare stikstof
Iedereen die wel eens een wrat heeft laten weghalen weet hoe koud dit spul is. Je zou het ook kunnen gebruiken om wakken en slechte ijsvloeren aan te laten groeien. Je hebt er zo een paar centimeter bij. Grootste nadeel: vloeibare stikstof is duur en het vervoer richting de ijsvloer is lastig. Maar het werkt als een tierelier.

Gebruik pykrete
De naam pykrete klinkt imposant, maar het is weinig meer dan een combinatie van oude kranten en water. Laat je deze combinatie bevriezen, dan krijg je een oersterk materiaal, de vezels van de oude kranten verstevigen het ijs, waardoor een dun laagje veel meer mensen kan houden. Dun laagje echt ijs erover en je schaatst er prima overheen.

Vergeet ijs
Ja, dat kan ook. De kunststof polyetheleen heeft ruwweg dezelfde eigenschappen als echt ijs. Er worden dan ook kunstijsbanen van gemaakt waar mensen op zwieren alsof het echt ijs is. Om 200 kilometer met dit spul te leggen is misschien wat omslachtig (en duur) maar wellicht op de slechte stukken kan het prima dienst doen.

Follow Faqtman on Twitter