Hoe kelder je een Legoschip?


Het lijkt een spelletje voor een stel kleuters, maar het is serieuze wetenschap: een Legoschip laten zinken.

Zeelui hebben er allemaal van gehoord en ze vrezen het, de monstergolf. Vaak komen deze golven uit het niets en ze kunnen een schip binnen secondes tot zinken brengen. Tot niet zo heel lang geleden werd gedacht dat monstergolven onderdeel uitmaakten van de zeevaartsfolklore, tot dat een meting in 1995 uitwees dat zulke golven wel degelijk voorkomen.

Een Legopiraat die een wetenschappelijk experiment zal ondergaan.

Goed, ze bestaan echt. Maar hoe ontstaan ze? En wat kan een kapitein die een dergelijke golf op zijn schip ziet afkomen nog doen? Om antwoord te krijgen op die vragen, gebruikt de Australian National University Lego. Meer specifiek het bouwpakketje van een piraatje in een bootje.

Het mannetje wordt op een kalm wateroppervlak verrast door een vloedgolf. De vloedgolf was opgewekt door de onderzoekers, maar werd hoger dan ze hadden verwacht op basis van de energie die ze er in hadden gestopt. Het eerste onderzoeksresultaat is dus dat monstergolven zichzelf kunnen versterken, zelfs als de golven er omheen laag zijn.

Ook is aangetoond dat monstergolven ook gewoon op rustige zee kunnen voorkomen. Tot nu toe werd gedacht dat daarvoor een wilde zee nodig was, waar hoge golven samenstromen om een monstergolf te vormen.

Het Legopiraatje is ongedeerd, zo staat ook nog in het onderzoeksverslag te lezen, dat deze maand is afgedrukt in Physical Review Letters.

Follow Faqtman on Twitter