Hoe je op een zwart-wit foto toch kleur ziet


kleur of zwart wit

Kijk eens naar de foto hierboven. Zie je zwart-wit, of is het kleur? Op het eerste gezicht lijkt het misschien het laatste. Maar dat zijn slechts je hersens die goed werken.

Deze bizarre optische illusie gaat momenteel viraal op internet. Hij is gemaakt door digitale mediakunstenaar en softwareontwikkelaar Øyvind Kolås als een visueel experiment. Kolås gebruikt een techniek die hij de ‘kleurenassimilatie-rasterillusie’ noemt. Dat zorgt dat je kleur ziet door eenvoudig een raster van selectief gekleurde lijnen over een origineel zwart-witbeeld te leggen.

Roy Lichtenstein

De menselijke hersens hebben namelijk de eigenschap om allerlei kleurschakeringen te middelen. Als we heel globaal naar iets kijken, is het niet de moeite waard om alle kleuren afzonderlijk te zien, of alle puntjes op het plaatje hierboven. Dus maken we een gemiddelde. Waardoor zelfs grijstinten kleur krijgen, omdat die kleur in de buurt staat.

Het lijkt op de truc van de menselijke hersens om patronen te herkennen en gedeeltelijke afbeeldingen in het brein te complementeren. Dat heeft wel als nadeel dat we soms zien wat er niet is, een verschijnsel dat pareidolie heet.