Hoe je merkt dat iemand je leuk vindt


Hoe je merkt dat iemand je leuk vindt

Vergeet oogcontact of handen die door haar gaan. Wie echt wil weten of iemand van het andere geslacht romantische interesse heeft en je leuk vindt, moet goed luisteren. Onderzoekers van de University of Sussex in Groot-Brittannië gingen naar tientallen speeddating evenementen en ontdekten daar wat het beste aantrekkingskracht overbrengt. Het is toonhoogte.

Mannen die een dame leuk vinden, gaan lager praten. Hoe leuker de dame in kwestie, hoe lager de mannelijke stem wordt. Maar het meest interessant zijn de vrouwen. Die laten hun stem bij een aantrekkelijke man juist omhoog gaan. Uit meerdere eerdere onderzoeken weten we dat bij vrouwen een hoge stem wordt gezien als jeugdig en onderwerpend. Diepere stemmen staan voor ouderdom en dominantie. Zowel mannen als andere vrouwen maken die inschatting.

Maar zodra vrouwen bij de speeddates doorhadden dat een man nogal in trek was bij andere dames, ging hun stem juist weer naar beneden. Vooral als ze naderhand aan de onderzoekers vertelden seksuele interesse in een man te hebben. De reden daarvoor is simpel, mannen hebben in een seksuele context een grote voorkeur voor diepere vrouwenstemmen. Een hese, diepe stem wordt gezien als sexy.

De lage vrouwenstem is een compromis, volgens de onderzoekers. Vrouwen klinken er ouder door, wat als onaantrekkelijker geldt, maar ook serieus als het om seksuele aantrekkingskracht. Daarom doen ze het vooral in situaties waarin ze veel concurrentie hebben, als teken dat ze serieus zijn over hun bereidheid om tussen de lakens te verdwijnen.