Hoe je lange kinderen krijgt


Groeide moeder op in Groningen en vader in Maastricht? Dan hebben ze waarschijnlijk lange kinderen.

De lengte van een kind wordt namelijk voor een deel bepaald door hoe ver uit elkaar vader en moeder werden geboren. Als vader en moeder zijn geboren in dezelfde stad of dorp, dan zijn hun kinderen gemiddeld iets korter dan de kinderen van ouders uit verschillende regio’s, blijkt uit een nieuwe studie.

Waar zijn ouders vandaan komen, bepaalt zijn lengte.

De onderzoekers denken dat het komt door genetica: Ouders die niet bij elkaar uit de buurt komen, hebben waarschijnlijk veel verschillende genen ten opzichte van elkaar. Deze grotere genetische diversiteit kan leiden tot kinderen met lichamen die efficiënter werken dan wanneer alles uit dezelfde genenpoel komt.

Dat ontdekte Dariusz Danel, van het Instituut voor Antropologie aan de Poolse Academie van Wetenschappen.

Lengte wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder de lengte en sociaal-economische status van de ouders, omdat rijkere mensen de neiging hebben om beter gevoed te worden. Daar komt dus nu de geboorteplek van de ouders bij.

Danel en zijn collega’s onderzochten 2675 jongens en 2603 meisjes in Polen, die van hun zesde tot hun achttiende jaarlijks werden gemeten. Een flinke afstand tussen de ouders maakte jongens 20 en meisjes 14 procent langer.

Het hele onderzoek staat in het julinummer van het American Journal of Physical Anthropology.

Follow Faqtman on Twitter