Hoe je honderd kan worden


Voor wie flink oud wil worden, is er goed nieuws. Er is een methode ontdekt waarmee je een eeuw kunt halen. En het opmerkelijke is, het is niet eens zo moeilijk om toe te passen. Er zijn drie zaken waar je aan moet voldoen: niet roken, een huis bezitten op je vijftigste en slank zijn. Veel sporten en een moeder hebben die oud wordt, helpt ook.

Het zijn de uitkomsten van een langdurige studie door de Sahlgrenska Academy in Gothenburg (Zweden) onder een cohort van 855 mannen geboren in 1913. Ze werden vanaf 1963 gevolgd. Een kwart van deze groep kon zijn tachtigste verjaardag vieren; 13 procent werd negentig. Tien mannen werden honderd.

Op deze mannen waren de voorwaarden van toepassing die hierboven worden beschreven. Wat ook lijkt te helpen is om niet meer dan vier koppen koffie per dag te drinken en matig met alcohol te zijn. Toch vermoeden de Zweedse onderzoekers dat genetica ook een belangrijke rol speelt, de mannen hadden allemaal oude moeders. De sterfdatum van vaders lijkt geen indicatie te zijn voor de eigen sterfelijkheid.

De Zweden zijn niet de enigen die weten hoe je oud moet worden, de London School of Hygiene and Tropical Medicine heeft net een studie uitgebracht waaruit blijkt dat een flinke wandeling iedere dag en een dieet met weinig suikers en veel vezels de gemiddelde levensverwachting al met 8 maanden verlengd.