Hoe je geheugen je nept


Zelfs als we weten dat een herinnering niet klopt, dan houden we er vaak aan vast. Het geeft ons ‘identiteit’.

Denk terug aan je vroege jeugd. Zoek een fijne herinneringen. Misschien aan een vakantie, of Sinterklaas. Die ene verliefdheid in de zesde klas, die fijne middag bij oma. Ben je klaar voor een schok? Er is een grote kans dat je herinnering niet echt is.

Psychologen van de universiteit van Hull hebben ontdekt dat één op de vijf mensen levendig herinneringen heeft aan gebeurtenissen waarvan ze weten dat die niet hebben plaatsgevonden.

De ontdekking benadrukt nogmaals de feilbaarheid van het geheugen – en is een verklaring waarom twee mensen zulke verschillende herinneringen kunnen hebben aan bepaalde gebeurtenissen. Psychologen van de universiteit van Hull vroegen 1.600 studenten, of ze een valse herinnering hadden. Een vijfde zei dat ze waarschijnlijk ‘fictieve’ herinneringen bezaten, meestal daterend uit de leeftijd van vier tot acht jaar oud, meldt het tijdschrift Psychological Science.

Allemaal nooit gebeurd...
Allemaal nooit gebeurd...

Een van de ondervraagden heeft bijvoorbeeld levendige herinneringen aan een jeugd waarin ze geregeld op het hockeyveld was – ook al bevestigden haar ouders dat ze nog nooit hockey heeft gespeeld. Anderen zeggen dat ze herinneringen hebben aan huisdieren die nooit hebben bestaan. De onderzoekers noemen dit autobiografisch geheugen. Het geeft ons een gevoel van identiteit en het helpt ons om later in het leven te reageren op gebeurtenissen, bijvoorbeeld als een eigen kind een huisdier wil.

De plooibaarheid van het geheugen is al langer bekend. Een paar jaar geleden lieten Amerikaanse onderzoekers aan volwassenen die naar Disneyland waren geweest een reclamefilmpje zie van dit pretpark. Alleen was het filmpje niet echt, de wetenschappers hadden er opnamen van Bugs Bunny ingestopt. Dit irritante konijn is een uitvinding van Disney-concurrent Looney Tunes.

Een paar weken later werd aan de vrijwilligers gevraagd om hun herinnering aan Disneyland te vertellen. Bijna iedereen herinnerde zich pretparkmedewerkers verkleed als Mickey Mouse, Donald Duck en… Bugs Bunny.

Heb je zelf valse herinneringen? Meld het in de reacties.

Verwante artikelen:

Spuit je blunder weg

Seks eindigt in geheugenverlies

Beeld © Opanas | Dreamstime.com