Hoe de ideale lippen er uitzien

Hoe boller hoe beter


lippen van jolie

In de wereld van wetenschappelijke vaktijdschriften neemt JAMA Facial Plastic Surgery een beetje een aparte plek in. Niemand in de academische wereld die de publicatie erg serieus neemt, cosmetische chirurgie wordt niet als erg hoogstaand gezien. Toch staat in het blad wel degelijk wetenschappelijk onderzoek. Het best gelezen artikel van deze maand? Hoe de ideale lippen er uitzien.

Het is onderzoek van de University of California Irvine. Ze lieten zeshonderd proefpersonen foto’s zien van vrouwelijke lippen (afkomstig van vrouwen tussen 18 en 25) en vroegen die in te delen in aantrekkelijk en onaantrekkelijk. Daar kwamen een paar interessante gegeven uit over de vrouwelijke lip. Zo is bij het perfecte paar de onderlip dubbel zo groot als de bovenlip en neemt het oppervlak van de lippen precies tien procent van de onderkant van het gezicht in.

Plastisch chirurgen die van twee dunne streepjes een paar dikke lippen wil maken, doen er dus goed aan zich aan die verhoudingen te houden. De lippen van Angelina Jolie – hier op de foto – lijken te voldoen aan het ideaalbeeld.

De vrouwelijke lippen zijn trouwens vaker onderwerp van academisch onderzoek. In 2012 ontdekte een Britse wetenschapper dat de vorm van de bovenlip bepaalt hoe makkelijk een vrouw een orgasme krijgt. Tussen je neus en je bovenlip zitten twee verticale richeltjes, de lip-tuberkels. Hoe prominenter die richels, hoe meer plezier ze heeft in seks. Uit ander onderzoek blijkt dat de lippen van vrouwen groter worden als ze vruchtbaar zijn.