Hoe Google Books de wetenschap helpt


Op dit moment heeft Google 15 miljoen boeken gedigitaliseerd; 12 procent van alle boeken. Onderzoekers van Harvard en van Google zelf zien vergaande mogelijkheden voor zich. Door de technologische vooruitgang ontstaat er namelijk een enorme database die wetenschappelijk geanalyseerd kan worden.

In je eentje is het onmogelijk om al deze boeken te kopen en te lezen, maar door de digitalisering kunnen onderzoekers wel zeer gemakkelijk een kwantitatieve inhoudsanalyse maken om culturele trends in kaart te brengen.

God kwam de afgelopen tijd steeds minder in boeken voor. Foto: Flickr

Dit klinkt nog wat vaag en algemeen, maar taalkundigen kunnen bijvoorbeeld kijken hoe de taal zich ontwikkeld heeft, en er zo achterkomen dat het aantal Engelse woorden de afgelopen vijftig jaar met 70 procent gegroeid is. Dit werkt net zo goed met andere talen.

Met de database is ook duidelijk te zien hoe de status van beroemdheden door de jaren heen groeit, voordat hun bekendheid op latere leeftijd weer terugvalt. Slecht nieuws voor toekomstige Einsteins: bekende acteurs worden eigenlijk altijd meer gewaardeerd dan zelfs de meest bekende natuurwetenschappers, die later pas de erkenning krijgen die ze verdienen.

Andere beroemde mensen en gebeurtenissen kunnen uit de boeken verdwijnen door de ingreep van de staat. Zo is er bijvoorbeeld weinig Russische informatie te vinden over Leon Trotski vanaf het moment dat hij uit de gratie raakte. In China is er op een gegeven moment weinig meer te vinden over het Tiananmenplein.

De onderzoekers zijn dan ook zeer enthousiast over hun database, die overigens de naam Culturomics draagt, en ook Google zal tevreden zijn met deze publiciteit. Kwantitatieve inhoudsanalyse bestaat op zich al tijden, maar wat dit interessant maakt is de hoeveelheid gegevens die men nu kan analyseren.

Een aantal wetenschappers waarschuwt echter ook dat mensen niet te snel conclusies moeten trekken uit de cijfers, dat andere verklaringen ook mogelijk zijn. Culturomics is geen wondermachine die overal het antwoord op geeft. Bij het gebruik maken van de database is het nog altijd belangrijk om de juiste onderzoeksvragen te stellen en het menselijk inzicht op de resultaten los te laten.

Bron foto: Flickr