Hoe buig je een asteroïde af?


De inslag van een meteoriet in Rusland heeft een dringend probleem weer eens bovenaan de agenda gezet: wat doen we als de aarde in aanvaring dreigt te komen met een asteroïde? Er is de afgelopen jaren heftig gespeculeerd over de mogelijkheid om stukken ruimtepuin een zetje te geven zodat ze ons planeet missen. Anderen stelden voor om in zo’n geval kernraketten te gebruiken.

Maar al deze projecten bleven op de tekentafel steken. Ze kregen geen steun en – belangrijker – geen geld.

Dat gaat nu veranderen. Project AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment) leed al een paar jaar een slapend bestaan, maar is door Nasa en Esa uit de mottenballen gehaald. In het kader van dit project willen wetenschappers van Johns Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten gaan proberen om een asteroïde uit koers te brengen.

Hun keuze is gevallen op de asteroïde Didymos. Deze zal in 2022 langs de aarde scheren. Met een sonde van Nasa moet het brok steen een klein zetje krijgen, de Europeanen zullen een satelliet in de buurt hangen om daar beelden van te maken. De data die dat oplevert, moet de mensheid leren hoe je een aanstormend gevaar kunt afbuigen.