Hoe banger je bent, hoe groter de spin wordt


Hoe banger iemand is voor een spin, des te groter wordt de spin in zijn of haar hoofd, zegt nieuw onderzoek.

In deze studie werden de deelnemers die bang waren voor spinnen gevraagd om vijf ontmoetingen te ondergaan met steeds grotere echte spinnen – vogelspinnen, zo bleek tot hun schrik – om vervolgens de grootte van de spinnen te schatten nadat de spinnen weer waren weggehaald.

Hoe banger de deelnemers zeiden dat ze waren van de spinnen, hoe groter zij deze beestje inschatten. Één van de proefpersonen dacht dat de grootste spin de omvang van haar hoofd had.

© Sergemi | Dreamstime.com

Volgens de onderzoekers van Ohio State University bevordert angst bij mensen met een fobie vermijding. Maar vermijding betekent ook dat je nooit echt goed kijkt hoe groot of klein het object waar je zo bang voor bent nu eigenlijk is. Daardoor wordt je angst verder gevoed, want je hersens gaan met het object aan de haal en vergroten het.

Nu is een angst voor spinnen niet zo’n erge fobie, je kunt er gewoon oud mee worden. Maar het is anders als je bang bent voor naalden, tunnels of open ruimtes, denken de onderzoekers. Een dergelijke angst kan betekenen dat je nooit naar buiten gaat of de dokter mijdt. Volgens hen is dit onderzoek een aanwijzing dat mensen met een fobie hun angst uiteindelijk het beste onder ogen kunnen zien. Confrontatietherapie kan een fobie uiteindelijk helemaal wegnemen.

Het onderzoek staat deze maand in het vakblad Journal of Anxiety Disorders.