HIV-lijder goede levensverwachting


In de jaren negentig was Aids nog een doodsvonnis. De ziekte maakte miljoenen slachtoffers rond de wereld. Die tijden zijn allang voorbij. Volgens een nieuwe studie heeft iemand met met HIV-virus een levensverwachting die niet veel afwijkt van een gemiddelde burger.

Een grote Canadees-Amerikaanse Aids studie (Accord) volgt sinds 2000 mensen die met HIV zijn besmet. De onderzoekers hebben vooral de afgelopen paar jaar een grote vooruitgang gezien wat betreft de levensverwachting. Die ligt nu voor een besmette 20-jarige op begin 70, slechts een paar jaar minder dan een gemiddelde Canadees of Amerikaan.

De levensverwachting is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Alleen mensen die HIV hebben opgelopen door vuile injectienaalden leven behoorlijk korter. Blanken leven iets langer dan donkere mensen. Eind jaren negentig was de levensverwachting voor al deze groepen nog 36,1 jaar.

De onderzoekers verwachten dat mensen met HIV een nog hogere levensverwachting zullen krijgen. Nieuwe medicijnen en betere doses van bestaande middelen zorgen dat we de ziekte steeds beter onder controle krijgen. Daarvoor is echter wel een constante zorg van doktoren nodig, zo schrijven ze in de database PlosOne.