Hitte is gevolg van ‘Omega Blok’ in atmosfeer


Omega Blok

De huidige hitte in noordelijk Europa is het resultaat van een enorm hogedrukgebied, ook wel een warmtekoepel genoemd. Meteorologen noemen het nu al het Omega Blok, naar de vorm van het weersysteem. Door die vorm dwingt het de straalstroom om een grote omweg in de lucht te nemen. Dat trekt hete lucht vanuit de Sahara naar het noorden en houdt koelere zeelucht op afstand.

De straalstroom is een systeem van harde en hoge winden dat het klimaat op aarde reguleert en meestal op min of meer dezelfde plek ligt. Verschuift het flink, dan is het resultaat meestal extreem weer. Wanneer de straalstroom langs Nederland loopt resulteert dat bijvoorbeeld bijna altijd in depressies met veel regen en wind.

Nu ligt de straalstroom echter ver weg. Het huidige patroon van winden lijkt op de vorm van de Griekse letter Omega. Meteorologen gebruiken daarnaast de term Blok, omdat dergelijke omwegen soms lang kunnen blijven liggen. Ze blokkeren normaal weer.

Het resultaat is dat hitterecords sneuvelen in heel Noord-Europa. Woensdag gebeurde dat in Nederland, Belgiƫ en Duitsland, direct na een hittegolf van eind juni die vergelijkbare records brak in Frankrijk en andere landen. In Duitsland werd het 40,5 graden, maar dat record gaat er waarschijnlijk vandaag al aan. In Parijs wordt het vandaag volgens de voorspelling 42.2 Celsius, een record voor die stad.

zeeijs 2019

Dit weekend breidt het Omega Blok zich waarschijnlijk uit naar Scandinaviƫ en het Noordpoolgebied. Eenmaal boven de poolcirkel, zou het weersysteem dat verantwoordelijk is voor deze hittegolf het verlies aan zeeijs kunnen versnellen. Er is nu al minder ijs dan sinds het begin van metingen, een dikke eeuw geleden.