Hitlers wapen tegen Amerika gevonden


In de zomer van 1942 begonnen de Duitsers een aanval met onderzeeërs op de Verenigde Staten. Operation Paukenschlag was een groot succes, de Amerikaanse oostkust was slecht verdedigd. Duitse onderzeeërs wisten 609 schepen te vernietigen, waarmee ze in sommige opzichten succesvoller waren dan de Japanners bij Pearl Harbour.

Een van de onderzeeërs die meedeed was U576, een relatief nieuw schip. Toen dit schip aankwam voor de kust van de VS was het land echter net bezig de verdediging beter te organiseren. De U576 werd op 15 juli getroffen door een Amerikaans marinevliegtuig en mogelijk ook door het boordkanon van een vrachtschip.

De onderzeeër zonk snel, alleen was tot nu toe niet bekend waar. Met echolocatie is het schip nu door de oceanografische onderzoeksorganisatie NOAA gevonden voor de kust van North Carolina, nog vrijwel intact. De complete bemanning van 45 personen is waarschijnlijk nog aan boord. Duitsland heeft al laten weten dat de stoffelijke overschotten daar moeten blijven om de grafrust niet te verstoren.

De Verenigde Staten hebben de plek waar de onderzeeër ligt inmiddels uitgeroepen tot oorlogsgraf. Dat betekent dat de plek niet mag worden verstoord en dat het een misdaad is om souvenirs van het schip af te breken. De U576 ligt op 240 meter diepte.