Hitlers voorproefster vreesde voor iedere hap


Margot Woelk is 96, maar toen ze begin twintig was, dacht ze ieder moment te sterven. Woelk werkte als voorproefster voor Adolf Hitler. Omdat de Duitse dictator bang was om te worden vergiftigd, moest zij iedere maaltijd eerst voorproeven. Als er dan gif in zat, dan zou zij sterven en niet de Führer.

Wolk heeft een interview gegeven aan persbureau Reuters waarin ze vertelt over de gekste periode van haar leven. Zo kan zij bevestigen dat Hitler inderdaad vegetariër was en een voorliefde had voor asperges, bloemkool en paprika. Ze was niet de enige voorproefster, in totaal waren er 15 meisjes die een paar happen eten moesten nemen. Vervolgens werd een uur gewacht of de voorproefster bleef leven.

Dan ging het eten in kartonnen dozen naar Hitlers hoofdkwartier. Hij was aanvankelijk op zijn vooruitgeschoven post in wat nu oostelijk Polen is om persoonlijk leiding te geven aan de strijd tegen het Rode Leger. Woelk zag Hitler zelf nooit.

De meisjes die het eten proefden, woonden samen vlak bij waar Hitler op dat moment was. Ze huilden veel omdat ze overtuigd waren dat ze zouden worden vergiftigd. Ze waren vooral bang voor de Britten, omdat die al eens een poging zouden hebben ondernomen met giftige chocolade. Uiteindelijk werd het hoofdkwartier in Polen ingenomen door de Russen, die alle voorproefsters vermoorden.

Alleen Woelk wist te ontkomen, hoewel ze later in Berlijn gevangen werd genomen en verkracht. Tot de dag van vandaag heeft ze nachtmerries over het proeven van eten.