‘Telefoon van Hitler is een vervalsing’


Hitler telefoon

Eerder deze week werd op een veiling 243.000 dollar neergeteld voor een telefoon die volgens het veilinghuis van Adolf Hitler is geweest. Het opmerkelijke rood geverfde geval werd door de Führer gebruikt om ook tijdens veldtochten in contact te kunnen blijven met het thuisfront. Hij zou de laatste twee jaar van de oorlog nooit zonder de telefoon op stap zijn geweest.

Maar volgen het Duitse Museum voor Telecommunicatie is het een vervalsing. De directeur van het museum heeft dat gezegd in de krant Frankfurter Allgemeine. Volgens hem is de rode verf de duidelijkste aanwijzing. Hitler wilde alleen spullen van hoge kwaliteit, dus een telefoon met een lik verf er overheen zou er bij hem niet inkomen, aldus Frank Gnegel.

Maar er zijn meer dingen die niet kloppen aan de telefoon. Zo is de hoorn van Britse makelij, alleen het apparaat zelf is Duits. In een land dat in oorlog is met de Britten een onwaarschijnlijke combinatie. Hij vermoedt dat de twee helften van de telefoon pas na de oorlog met elkaar zijn verbonden. Dat zou betekenen dat het sowieso niet 100 procent de telefoon van de Duitse leider kan zijn.

Ook vreemd is dat er een draaischijf op zit. Hitler draaide nooit zelf, maar liet zich door een telefoniste verbinden met zijn gesprekspartners. Dat is zelfs op film vastgelegd. Waarom hij uitgerekend op veldtochten wél zelf zou draaien, is niet bekend.

Het veilinghuis en de voormalige eigenaar – een Amerikaans museum – houden echter vol dat het apparaat authentiek is. Ook de zoon van de man die de telefoon meenam uit Duitsland is overtuigd dat het wel om de echte telefoon van Hitler gaat. Sir Ralph Rayner was de eerste westerse geallieerde die de bunker van Hitler betrad. Hij kreeg de telefoon als geschenk van een Russische officier, zegt Ranulf Rayner, zijn zoon.

De telefoon heeft jarenlang bij de Brit thuis gestaan en er is niet mee geknoeid, vertelde hij de BBC. Hitler heeft met het ding gebeld, daarop geeft hij zijn woord als officier.