Hitlers geboortehuis gesloopt?


geboortehuis van Hitler

Wat moet gebeuren met het huis aan de Salzburger Vorstadt 15 in het Oostenrijkse plaatsje Braunau am Inn? Die vraag speelt al jaren. Het is een mooi woonhuis, goed in de verf en met ruime kamers. Maar het is ook de plek waar Adolf Hitler werd geboren. Niemand weet daarom goed wat er moet gebeuren met het pand.

Jarenlang werd het door de gemeente Braunau gebruikt. Eerst als school, later als een ontmoetingscentrum voor ouderen. Maar het staat nu al een paar jaar leeg. Wat de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka betreft, wordt het gesloopt. Hij zei dat in een interview met omroep ORF.

Maar zo makkelijk gaat dat niet. Sommige Oostenrijkers vinden dat het juist bewaard moet blijven, als herinnering aan de verschrikkingen die hun landgenoot heeft aangericht. Ook is het een historisch relevant pand, dat uit zichzelf geen aanstoot geeft. De Oostenrijkse overheid is alleen bang dat het een pelgrimsoord voor neo-nazi’s kan worden.

Sobotka heeft inmiddels laten weten dat het plan om te slopen zijn eigen mening is, geen overheidsbeleid. Hij stelt een commissie van historici in die moet aangeven wat er met het huis moet gebeuren.