Hitler woedend over hond


De rechter poot van een Finse hond dreef Adolf Hitler tot wanhoop, blijkt uit een nieuw boek over de vooroorlogse tijd.

Het is 1938. Adolf Hitler maakt zijn plannen om Polen, Tsjechoslowakije en vervolgens westelijk Europa te veroveren. De eerste concentratiekampen openen hun poorten. Maar waar is de Führer het meest mee bezig? Een hond.

Dat blijkt uit een nieuw boek van de Duitse historicus Klaus Hillenbrand.

Adolf Hitler en een Dalmatiër (niet de hond van Borg). Gezworen vijanden?
De hond in kwestie – een Dalmatiër – is het huisdier van een Finse zakenman, Tor Borg. Die is getrouwd met een Duitse vrouw die weinig van Hitler moet hebben. Ze heeft het beest geleerd om bij het horen van de naam ‘Hitler’ zijn rechter voorpoot te heffen, alsof hij een Hitler-groet brengt.

De nazi’s vinden het niet leuk dat hun saluut zo te grabbel wordt gegooid. Ein Hund die de nazi-groet brengt, dat is een belediging! De Duitse ambassadeur in Helsinki belt Borg op om te informeren naar de hond. Die zegt dat de verhalen over de groetende hond overdreven zijn en dat zijn hond het ‘bijna nooit’ doet.

De Duitsers zijn niet overtuigd en besluiten Borg te ruïneren. De Duitse chemiereus IG Farben biedt aan om geen chemicaliën meer te leveren aan het farmaceutische bedrijf van Borg, waardoor dat failliet zal gaan. Jarenlang corresponderen de Duitse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn over de beste manier om de Fin op de knieën te krijgen, tot een topambtenaar in 1941 besluit dat een Finse hond met een geheven poot geen prioriteit heeft. Het bedrijf van Borg, de Tamro Group, bestaat tot de dag van vandaag.

Duitsers deden het zelf ook
Niet alleen de Finnen hadden een hond die de Hitler-groet kon brengen, in Duitsland liepen er ook een paar rond. De beroemdste is zonder twijfel de tekkel Knirps (dwerg), de hond van generaal Erich von Manstein (de man die op de foto de hand van Hitler schudt). Zodra die de kreet ‘Heil Hitler!’ hoorde, ging hij op zijn achterwerk zitten om zijn rechter voorpoot in de lucht te steken. Schijnbaar vonden de nazi’s de kleine Knirps geen probleem, Erich Von Manstein diende Hitler immers aan het oostfront. Toch was ook dit een grap, privé vond Von Manstein Hitler een ramp voor Duitsland.

Follow Faqtman on Twitter