Hitler wilde Star Wars


De nazi’s hadden een plan om een ruimtewapen te bouwen waarmee hele steden op aarde konden worden vernietigd. Na de bevrijding van Europa vonden Amerikaanse experts documenten voor een enorme parabolische spiegel die de ruimte in geschoten had moeten worden. De spiegel zou de stralen van de zon bundelen en zo de temperatuur van het aardoppervlak plaatselijk enorm laten stijgen.

De beroemde wiskundige Archimedes kende het geheim van parabolische spiegels al. Hij zou ze hebben gebruikt om de Romeinse vloot te vernietigen in de 3e eeuw voor Christus. Ook James Bond werd bijna door zo’n spiegel gefrituurd in Die Another Day. De Duitse wetenschapper Hermann Oberth wilde ditzelfde principe gebruiken om de nazi’s aan de eindoverwinning te halen. Volgens hem kon een spiegel in de ruimte de oceaan koken of een stad in brand zetten.

Al in 1945 schreef het blad Life over de spiegel, nadat plannen voor de spiegel waren ontdekt in een Duits laboratorium. Daarna werd de spiegel vergeten, tot Amerikaanse militairen het artikel van vlak na de oorlog eerder deze maand vonden en op internet een levendige discussie begon over de mogelijkheid om een dergelijk wapen echt te bouwen. De meest gelezen opmerking? Met de technologie van vandaag is dat een koud kunstje.