Hitler liet staatshoofd vermoorden


De geschiedenisboeken over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog moeten een beetje worden herschreven. Uit nieuw ontdekte delen van de dagboeken van de Duitse propagandaminister Josef Goebbels blijkt dat Hitler een bevriend staatshoofd heeft laten vermoorden om een buurland te destabiliseren.

Dat buurland was Oostenrijk. Daar was in 1934 een ‘sterke man’ aan de macht met de naam Engelbert Dollfuss (foto). Die voerde een snoeihard bewind dat Austro-fascisme werd genoemd. Officieel waren Hitler en hij vrienden. Maar Hitler wilde Oostenrijk graag bij Duitsland voegen. De Führer kwam zelf uit Oostenrijk en droomde er van om zijn hoekje van het Duitstalige gebied aan te sluiten bij het grote moederland.

Alleen was Dolfuss te succesvol. Tot op 25 juli 1934 gewapende mannen een mislukte staatsgreep pleegden waarbij Dolfuss om het leven kwam. Tot nu toe gingen historici er van uit dat de Oostenrijkse mannen uit eigen beweging de staatsgreep pleegden. Maar uit delen van het dagboek van Goebbels blijkt nu dat Hitler opdracht heeft gegeven tot de aanval. De dood van Dolfuss was waarschijnlijk een foutje, hij had eigenlijk ontvoerd moeten worden, zo staat in het nieuwe boek Hitlers zweiter Putsch, dat woensdag in Wenen uitkomt.

De staatsgreep had Hitler een voorwendsel gegeven om Oostenrijk binnen te vallen ‘om de rust te herstellen’ en ‘de bevolking te beschermen’. Alleen ging het plan niet door. De Italiaanse dictator Benito Mussolini belde Hitler op en waarschuwde hem zich er niet mee te bemoeien, anders zou hij Oostenrijk uit het zuiden aanvallen en was het een bloedige oorlog geworden.

Vier jaar later voegde Hitler zijn voormalige vaderland alsnog bij het Derde Rijk. Hij was toen zo machtig dat Mussolini daar niets meer aan kon doen.