Hitler in Indonesië?


In Indonesië is een boek verschenen dat de wereldgeschiedenis op zijn kop zet. Hitler zou op Java begaven liggen.

De vraag waar Hitler is gestorven, houdt de mensheid al sinds 1945 bezig. Officieel is hij in de Führerbunker in Berlijn door zelfmoord om het leven gekomen.

Maar in de loop der jaren zijn er nogal wat alternatieve versies van deze geschiedenis in omloop gekomen. In de meeste hiervan is Hitler aan het einde van de oorlog gevlucht om onder een valse naam door te leven in Argentinië, Amerika, Brazilië of zelfs de Zuidpool. Veelal zijn deze alternatieve geschiedenissen vooral een poging om veel boeken te verkopen.

Komt er weer eentje bij: Hitler zou aan het einde van de oorlog zijn gevlucht naar Indonesië. Onder de schuilnaam Dolf Poch zou hij jarenlang hebben geleefd op het eiland Sumbawa.

Hitler in Indonesië, volgens een Indonesisch boekje.

Het verhaal is afkomstig van Soeryo Goeritno, een Indonesische arts die zich beroept op getuigenverklaringen over een vreemde blanke die op Sumbawa in het ziekenhuis werkte. Deze man (er is één foto van hem, hier afgebeeld) zou als twee druppels water op Hitler lijken en hij leed aan Parkinson, net als der Führer. Hij trouwde met een lokale vrouw, nadat Eva Braun terug zou zijn gegaan naar Europa.

Poch/Hitler stierf in 1970 in Surabaya, waar hij ook begraven is. Wie wil, kan met het boek Hitler Mati di Indonesia (Hitler stierf in Indonesië) in de hand zelfs het graf vinden.

Follow Faqtman on Twitter