Hip helpt niet bij echte vriendschappen


dreamstime_xs_27891001

Hippe kleding, modieuze accessoires en de laatste gadgets helpen ons zelfvertrouwen op te krikken? Dat valt bar tegen, stellen psychologen van de Britse universiteit van Sussex op basis van hun onderzoek onder kinderen en adolescenten. Verbeteren ze dan misschien onze relaties met anderen? Ook die vlieger gaat niet op.

Altijd het allernieuwste hebben of dragen kan je vriendschappen met leeftijdgenoten zelfs verslechteren. Vooral kinderen met minder ontwikkelde sociale vaardigheden of depressie-klachten zien nog wel eens ‘spullen’ als de manier om geaccepteerd te worden. Uiteindelijk blijkt het tegenovergestelde het geval, zo blijkt uit de drie-jarige studie onder duizend Britse kinderen tussen acht en veertien jaar.

Verschil tussen jongens en meisjes is dat de eersten eerder neigen tot dergelijk consumentisme. Bij depressieve gevoelens zoeken meisjes het eerder de oplossing bij zichzelf.

De onderzoekers maken zich zorgen dat kinderen al jong in een negatieve spiraal van consumentisme belanden. Ze voelen zich nergens thuis, proberen sociale aansluiting te vinden door hippe kleding en spullen aan te schaffen, om vervolgens nog steeds niet te worden geaccepteerd. Wat veel kinderen nog niet goed door hebben is dat behulpzaamheid en vriendelijkheid leidt tot vriendschappen en sociale acceptatie.