Hij houdt van me, hij houdt niet…


Nog steeds op zoek naar een Valentijnsdate? Blijf vooral selectief en kieskeurig want dat werkt, beweren onderzoekers.

Een verleidelijke lach, iets te lang in haar ogen kijken, sterke verhalen ophangen, of gewoon heel brutaal vragen of ze met je mee naar huis gaat. Als het om het versieren van vrouwen gaat, weten mannen het soms ook niet meer. Wat werkt wel, en wat werkt niet?

Gelukkig zijn er wetenschappers die onderzoek doen naar het fenomeen verleiden. Zo kwamen psychologen van de Universiteit van Harvard en Virginia tot de conclusie dat een vrouw zich vooral aangetrokken voelt tot een man van wie ze niet kan peilen wat hij van haar vindt.

Verliefd? In veel populaire boeken staat dat je gewoon openlijk je gevoelens moet tonen. Hard to get spelen, blijkt echter veel beter te werken.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat persoon A geïnteresseerd is in persoon B, in dezelfde mate als ze denkt dat persoon B geïnteresseerd is in haar. ‘Als we willen weten in hoeverre Sarah geïnteresseerd is in Bob, moeten we gewoon aan Sarah vragen in hoeverre ze denkt dat Bob geïnteresseerd is in haar,’ schrijven de onderzoekers. ‘Maar wat als Sarah niet zeker weet of Bob haar wel aantrekkelijk vindt? In dat geval zal ze meer gaan nadenken over zijn gevoelens. En hoe meer ze bij hem stilstaat, hoe leuker ze hem gaat vinden.’

47 vrouwelijke proefpersonen deden mee aan het onderzoek. De proefpersonen dachten dat het een experiment was naar de potentie van Facebook als online datingsite. Aan de proefpersonen werd verteld dat mannen van een andere Universiteit hun facebook profiel hadden bekeken. Vervolgens kregen sommige proefpersonen vier namaakprofielen te zien van mannen die zich zogenaamd erg tot hen aangetrokken voelden. Andere vrouwen kregen te horen dat deze vier mannen hen als gemiddeld hadden beoordeeld. En een derde groep werd in het ongewisse gelaten: Zij kregen te horen dat dit of de mannen waren die zich enorm aangetrokken voelden, of de mannen die hen als gemiddeld hadden beoordeeld.

En wat bleek? De vrouwelijke proefpersonen hadden meer interesse in de mannen die zich tot hen aangetrokken voelden, dan in de mannen die hen als gemiddeld beoordeelden. De vrouwen toonden echter de meeste interesse in de mannen van wie ze niet zeker wisten wat zij van haar vonden.

Vind je een vrouw meer dan leuk, leg dan niet meteen je kaarten op tafel, maar speel hard tot get, luidt het advies van de onderzoekers.

Zal dit echt de manier zijn om een vrouw voor je te winnen?

Bron: Psychological Science. Foto: Wisconsinart, dreamstime