Hier ligt MH370


Oceaandeskundigen van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration hebben een kaart gepubliceerd van de oceaanbodem voor de kust van Australië waar de verdwenen vlucht MH 370 van Malaysia Airlines zou moeten liggen. Op de kaart zijn twee cirkels te zien waar signalen van de zwarte doos zijn opgepikt. Het gaat om een gebied zo groot als Cambodja.

Slechts 5 procent van de zeebodem in deze regio is gedetailleerd in beeld gebracht. Om te helpen bij de zoektocht is de bodem voor de Australische kust extra goed bekeken door NOAA. Daarbij wordt niet daadwerkelijk onder water gemeten, maar gebruik gemaakt van satellietbeelden van het wateroppervlak. Daar wordt via een ingewikkeld procedé de golfhoogte uitgefilterd. De verschillen in zeespiegelhoogte worden dan via een rekenmodel geëxtrapoleerd naar het oppervlak onder het water.

Het nieuws dat de mensen van NOAA hebben voor de nabestaanden is niet goed. Het gaat om een ‘bergachtig’ gebied, waar dalen van 7500 meter worden afgewisseld door pieken van 5000 meter. Daarin is ruwweg aangegeven tussen de twee stippellijnen waar het vliegtuig zou moeten liggen. Het lastige is dat stroming de brokstukken ondertussen verder kan hebben verspreid.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart op een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing. Hoewel eerst in de Zuid Chinese Zee werd gezocht, bleek het toestel bij nader inzien in de Indische Oceaan te liggen. Aan boord waren 239 mensen.