Japanse meisjesbaby’s profiteren van beving


Normaal gesproken worden in Azië net iets meer jongens dan meisjes geboren. Maar deze zogenoemde sekseratio is door de Japanse aardbeving van maart 2011 flink in de war geschopt. In de gebieden het dichtst bij het epicentrum van de beving zagen namelijk opvallend meer meisjes dan jongens het levenslicht. Dat stellen Ralph Catalano van de University of California in Berkeley en collega’s na het bekijken van de geboorteregisters van ziekenhuizen tussen 2006 en eind 2011.

Het is niet de eerste keer dat meisjes de overhand hebben. Er werden ook al minder jongens geboren na de beurscrash van 2008. Volgens de onderzoekers heeft het fenomeen te maken met evolutie. Jongens worden vaker te vroeg geboren en kennen vaker problemen door een te laag geboortegewicht dan meisjes. Daarom is het in crisistijd voor moeders voordeliger om een meisje te krijgen.

Maar dan is het de vraag: leidt de stress tot meer miskramen van jongens of vindt er al een selectie plaats bij de bevruchting? Volgens Catalano lijken beide processen een rol te spelen. In geval van stress produceert een zwakke mannelijke foetus minder hormonen, die hem anders beschermen tegen een aanval van moeders afweersysteem. Daardoor is er meer kans op de miskraam. Ook produceren de potentiële vaders tijdens hoge mate van stress minder testosteron, wat de kwaliteit en het aantal van de spermacellen met het sekschromosoom Y, die voor een jongetje zorgen, vermindert.

De studie is gepubliceerd in de American Journal of Human Biology.