Hete partner? Geen condoom


condoom

De bereidheid van mannen om een condoom te gebruiken tijdens een avontuurtje hangt af van de aantrekkelijkheid van hun partner-voor-een-nacht. De kans om een seksueel overdraagbare ziekte te krijgen speelt een minder belangrijke rol. De Britse University of Southampton ontdekte dat mannen zelfs een hoger risico op een geslachtsziekte op de koop toe nemen.

De Britten deden maar een kleine studie, met 51 heteroseksuele mannen tussen 19 en 61, maar de uitkomsten vertonen hetzelfde beeld als eerdere onderzoeken. Als mannen een mooie vrouw zien, worden ze een beetje lijp en denken ze niet meer goed na.

De mannen kregen twintig foto’s van vrouwen te zien. Die moesten ze beoordelen op aantrekkelijkheid, de kans dat de dame een geslachtsziekte bij zich droeg en de bereidheid van de man om met haar naar bed te gaan. Daarnaast moesten de mannen aangeven hoe groot de kans was dat ze een condoom zouden gebruiken bij een dergelijk seksueel avontuurtje.

Sommige mannen gaven aan het meest geïnteresseerd te zijn in vrouwen die volgens hen een hoge kans hadden op een seksueel overdraagbare ziekte. Anderen vielen juist op ‘veilige’ vrouwen. Maar de meest opmerkelijke correlatie bestond tussen ‘hete’ vrouwen en het weglaten van een condoom bij een nachtelijke stoeipartij. Schijnbaar is seks belangrijker dan gezond blijven.

De studie is gepubliceerd in het vakblad BMJ Open. De onderzoekers gaan verder studeren op dit fenomeen, bijvoorbeeld om te ontdekken wat mannen kan aansporen om vaker een condoom te gebruiken.