Hete eters zijn mannelijker


Mannen die meer heet voedsel eten, hebben meer testosteron in hun bloed dan mannen die hun eten liever flauw houden. Onderzoekers van de universiteit van Grenoble hebben ontdekt dat er een directe link is tussen eten en dit mannelijk hormoon, dat in verband wordt gebracht met mannelijke zaken als agressie, risico nemen en seksueel gedrag.

Als experiment gaven ze een groep mannen een bord puree. Op tafel stonden ook chili-saus en zout. Aan de mannen werd verteld dat ze de puree zo heet en zo zout mochten maken als ze zelf wilden. Wel werd hun puree geanalyseerd om vast te stellen hoeveel van de smaakstoffen ze er in deden.

Ook werd na de maaltijd spuug afgenomen om te meten hoe hoog het testosterongehalte van de mannen was. Daarbij constateerden de onderzoekers dat veel of weinig zout weinig uitmaakt voor de mannelijkheid van een man. Maar er was wel een duidelijke correlatie met de hoeveelheid capsaïcine die er in de puree zat. Dat is de stof die pepers zo heet maakt.

Maakt de hitte de mannen mannelijker, of eten mannelijke mannen meer heet voedsel omdat ze dat ‘mannelijker’ vinden? Dat is de volgende vraag die de Fransen uit gaan zoeken, zo schrijven ze in het vakblad Physiology and Behaviour.