Het wordt een groene kerst!


Nooit meer kale bomen in de kamer, nooit meer kerstcadeautjes op een bed van naalden onder de boom. Er is een oplossing!

Soms zijn er van die onderzoeken waarvan je zou willen dat ze eerder gedaan waren. Maar ze zijn alsnog goed op tijd.

Amerikanen hebben samen met Canadezen onderzoek gedaan naar dennenbomen. En dat is fijn zo vlak voor kerst.

Ze ergerden zich, net als vele Nederlanders en uw Faqt-redacteur, aan massaal vallende dennennaalden zodra de kerstboom de woonkamer werd binnengesleept. Maar de onderzoekers beloven dus nu beterschap in het blad ‘Trees’. Hun onderzoek zal wereldwijd wellicht voor kerst-verlichting zorgen.

De onderzoekers plaatsten dennenbomen in bakken met water waarin ze de boom lieten groeien.

Geniet nu nog langer van een groene kerst!
Geniet nu nog langer van een groene kerst!
Ze ontdekten dat de boom het hormoon ethyleen ging aanmaken dat er voor zorgt dat de naalden gaan vallen. Om er zeker van te zijn dat het echt dit hormoon is dat zorgt voor vallende naalden, spoten ze de chemische anti-stoffen van dit hormoon in de lucht. Dit zorgde ervoor dat de boom zijn naalden pas veel later losliet. De bomen bleven ook veel groener, zagen er frisser en mooier uit en roken ook lekkerder.

Omdat de anti-stoffen gassen zijn, is dit heel erg handig voor de transport van dennenbomen. Zo zijn bomen in Nederlandse huiskamers vaak van Deense bodem. Door het gas in de vrachtwagens te spuiten waarmee deze bomen naar Nederland komen, wordt de houdbaarheid van de boom verlengd. De bomen zien er sowieso op het moment van verkoop nog mooier uit dan de bomen die nu te koop staan.

De andere anti-stof tegen het vallende-naalden-hormoon is op te lossen in water, dat kan natuurlijk worden opgelost in het water dat de boom krijgt tijdens de kerstdagen.

Foto: Flickr