Voed je kind vooral tweetalig op


Kleuters die tweetalig zijn opgevoed, kunnen zich beter focussen, blijkt uit een psychologisch onderzoek.

Onze eventuele troonopvolgster zingt met hetzelfde gemak ‘Lang zal ze leven’ als ‘Happy Birthday to you’ als ‘Feliz cumpleaños a ti’. Amalia, Alexia en Ariane worden meertalig opgevoed. Thuis spreekt prinses Maxima consequent Spaans, en Willem Alexander Nederlands tegen de prinsesjes. En is er buitenlands bezoek, dan gaat iedereen over in het Engels. De prinsesjes kunnen zich niet alleen in meerdere talen uitdrukken, ze hebben ook een beter ontwikkeld taalcentrum en concentratievermogen.

Bij kinderen die meertalig zijn opgevoed zit er tussen denken en zeggen geen vertaalslag. Ze ratelen met hetzelfde gemak in het Nederlands als in het Spaans.

Een kind dat in de box al andere klanken hoort van papa dan van mama, heeft een cognitieve voorsprong op zijn leeftijdgenoten. En hoe vroeger je ermee begint, hoe beter, blijkt uit een Canadees-Franse studie.

Het onderzoeksteam testte het begrip van Engelse en Franse woorden onder 24 maanden oude kinderen, om te zien of tweetalige kleuters een vergelijkbaar vocabulaire hadden ontwikkeld in beide talen. Tweetaligen konden in beide talen uit de voeten, en switchten ook nog eens moeiteloos tussen het Engels en het Frans.

Bovendien presteerden de tweetalige kleuters beter op cognitieve testjes. Zo konden ze zich beter concentreren en focussen, omdat ze voortdurend de niet-relevante taal moeten ‘wegfilteren’.

Dat meertaligen hun aandacht beter kunnen vasthouden, bleek ook al uit een eerder Canadees onderzoek. Proefpersonen moesten testjes doen, waarmee hun aandachtsfunctie en reactievermogen werden gemeten. Fervente gamers waren zeer bedreven in deze testjes, maar ook tweetaligen scoorden bovengemiddeld. Topscores waren echter alleen weggelegd voor de tweetalige gamers.

Meertalige kinderen zijn dus betere gamers, kunnen zich beter focussen, en kunnen met gemak van de ene taal naar de andere switchen. Waarom is eentaligheid in ons land dan nog steeds de norm?

Journal of Experimental Child Psycholgy. Foto: Kaarsten, Dreamstime