Het verste object ooit?


Heel soms bereikt licht de aarde dat is begonnen met schijnen vlak na de big bang. Zoals dit rode puntje in het zwart.

Dat is RGB 090429B, een zeer grote supernova. Het is de explosie van een kleine wilde ster die maar een miljoen jaar heeft geleefd. Toen volgende een gewelddadige explosie waarbij in een paar minuten meer licht vrij kwam dan de zon in haar hele leven uitstraalt.

Dat is ook de reden dat we dit rode puntje zien, dat 13,14 miljard lichtjaren ver weg staat. Het is mogelijk het verste object dat we ooit hebben gezien. De twijfel komt omdat de enige telescoop die de afstand tot op een paar miljoen jaar precies kan meten die dag niet werkte door wolken.

Maar berekeningen van de kleuren die de aarde bereikten (licht wordt in verschillende stadia opgenomen door gassen in de ruimte) geeft aan dat het puntje in ieder geval verder van ons staat dan 13 miljard lichtjaar. Dat betekent dat het licht ontstond voordat de aarde bestond, lang voor er leven was in ons zonnestelsel. Het universum bestond net en werd met grote kracht uit elkaar getrokken.

De explosie duurde een paar minuten. Enige uren daarna werd de Hubble ruimtetelescoop op het stukje ruimte gericht. Daar was niets meer te zien. De andere sterren in dit stelsel zijn zo zwak, dat hun licht de aarde nooit heeft bereikt.

Hoe ver kunnen we zien?
Omdat licht nooit sneller dan de lichtsnelheid kan reizen, kunnen we ‘slechts’ objecten zien die maximaal 13,7 miljard lichtjaar van de aarde zijn verwijderd.

Follow Faqtman on Twitter