Het Truman syndroom: help ik ben op tv


Truman Show

Reality tv is op zijn retour. Kijkcijfers voor shows waar mensen dag en nacht met een camera worden gevolgd imiteren de midzomerse waterstanden. Komt een nieuw fenomeen voor in de plaats: reality tv angst psychose, ook wel bekend als het Truman syndroom

Psychologen krijgen steeds vaker te maken met mensen die overtuigd zijn dat ze dag en nacht worden gevolgd door camera’s. Net als in de film The Truman Show zitten ze constant gevangen in een decor voor een reality serie en worden ze omringd door acteurs. In Australië heeft een man zijn zus en vader vermoord omdat hij dacht dat ze zijn leven via internet uitzonden. De enige uitweg die hij zag was een brute moord.

Onderzoekers hebben ondertussen zo’n vijftig Amerikanen geregistreerd die dit syndroom hebben. Vijf daarvan zijn langere tijd gevolgd om het syndroom beter te besturen. Deze gevallen tonen aan hoe hardnekkig dergelijke psychoses kunnen zijn, maar ook dat medicijnen kunnen helpen.

Het is niet ongewoon dat psychische patiënten het gevoel hebben dat ze een geheim leven leiden. Veel mensen met een psychische afwijking kennen het gevoel dat ze een mysterieuze opdracht hebben of dat mensen in hun omgeving zich anders voordoen dan ze zijn.

Maar het Truman syndroom gaat verder. Patiënten die er aan lijden, denken dat de hele maatschappij weinig meer is dan een televisiestudio of een filmset. In het ergste geval kan een patiënt zich afkeren van iedereen in zijn of haar omgeving, het zijn immers toch alleen figuranten. Een man die in het onderzoek wordt beschreven reisde naar New York ‘om de regisseur te spreken’. Hij was er van overtuigd dat 9/11 in scene was gezet en dat de Twin Towers nog stonden.