Het schoonheidsideaal volgens kleuters


Hoe dunner, hoe mooier. Althans dat is hoe kleuters erover denken, blijkt uit Australisch onderzoek naar hun schoonheidsideaal.

Stiekem dromen de meeste vrouwen van een slank lichaam, een mooie volle boezem, lange benen en een smalle taille. Maatje barbiepop is nog steeds het ideaal. Dit schoonheidsideaal zit zelfs zo diep geworteld dat vrouwen al onzeker worden over hun lichaam bij het zien van een slanke vaas, bleek eerder uit een onderzoek van de Universiteit Groningen.

Is Barbie de oorzaak van het super dunne schoonheidsideaal van kleuters?

De onderzoekers Felicity Brown en Virginia Slaughter van de Universiteit van Queensland in Australië waren benieuwd op welke leeftijd kinderen het begrip slank gaan associëren met aantrekkelijkheid.

Een groep van 160 kinderen en volwassen, variërend in leeftijd van 4 tot 26 jaar deden mee aan het onderzoek. Ze moesten zes foto’s van vrouwen beoordelen op aantrekkelijkheid. De vrouwen op de foto’s waren gefotografeerd tegen een witte muur, hadden strakke zwarte kleding aan, en verschilden van elkaar in gewicht.

Zo zaten er vrouwen met maatje 36 tussen, maar ook met maat 46 en alles daar tussenin.

De proefpersonen moesten antwoord geven op de vraag: ‘Welke vrouw vind jij het mooist? En ‘Welke vrouw ziet er volgens jou het normaalst uit?’ Proefpersonen – ook de kleintjes van vier jaar – wezen massaal de slankste vrouwen aan als het meest aantrekkelijk. Bovendien was dit effect bij jonge kinderen nog sterker dan bij oudere kinderen en adolescenten. Op de vraag wat zij normaal vonden, kozen ze voor de iets vollere vrouwen. “De resultaten suggereren dat kinderen al op heel jonge leeftijd, nog voordat ze naar de basisschool gaan, een slank lichaam associëren met schoonheid’, zegt Felicity Brown.

Waarom zo jong al? De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de beelden van slanke vrouwen die jonge kinderen op televisie zien. Of zal het toch iets te maken met de wespentaille van Barbie? Of met hun moeder die continu op dieet is?