Het rustigste orkaanseizoen ooit


Dit jaar is uitzonderlijk rustig voor wat betreft orkanen op de Atlatische Oceaan. Normaal waren het Caribisch Gebied en de Verenigde Staten nu al een paar keer geraakt door zware stormen, maar de National Oceanic and Atmospheric Administration uit de Verenigde Staten (NOAA) heeft dit jaar nog maar twee orkanen geregistreerd en die waren ook nog van lichtere categorieën.

Atlantische orkanen volgen bijna altijd hetzelfde patroon. In de late zomer en het najaar wordt de lucht boven de Sahara zeer heet en stijgt op. Die hete lucht verplaatst zich met de wind naar het westen. Boven de Atlantische Oceaan wordt vochtige lucht opgenomen, waardoor er enorme draaiende wolken ontstaan. Binnen dat systeem waaien enorm harde winden.

Gemiddeld zijn er zes orkanen per seizoen op de Atlantische Oceaan, waarvan 2,5 zo sterk zijn dat ze enorme schade aanrichten. Nu zijn het er dus maar twee en geen enkele zware orkaan. Het ergste seizoen ooit was 2005, met vijftien orkanen, waaronder superstormen Wilma en Katrina. Ook in 2010 en 2011 waren er veel orkanen.

Voor dit jaar waren de voorspellingen dan ook niet gunstig. Er zouden wel 17 orkanen kunnen ontstaan, zo werd gewaarschuwd. Door de opwarming van de aarde zouden er meer en zwaardere orkanen komen, voorspelde NOAA. Nu dit jaar zo rustig is, wordt gezocht naar een oorzaak. Verder dan ‘ongunstige omstandigheden’ kan NOAA tot nu toe niet komen.