Het poolgebied staat in brand


poolgebied in brand

Het brandt al weken in het poolgebied. In Noord-Canada en Alaska, Siberië en Groenland staat de toendra in lichterlaaie. Met de rook bereiken klimaatschadelijke broeikasgassen de atmosfeer. Satellietbeelden tonen grote oppervlaktes van voormalige permafrost die aan het smeulen zijn.

Branden zijn in het poolgebied niet ongebruikelijk in de zomer. Dit jaar is echter een recordjaar in vergelijking met de afgelopen 17 jaar. De branden zijn uitzonderlijk intens voor dit seizoen en duren langer dan normaal, vooral de maand juni was bijzonder, meldt het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts.

poolgebied in brand

Wanneer het dooit en de vegetatie droog genoeg is, kan zelfs op ijzige grond vuur ontstaan. Door de opwarming van de aarde is de grondtemperatuur van de poolcirkel de afgelopen decennia gemiddeld gestegen. Dit jaar zijn de temperaturen in het noordelijke poolgebied uitzonderlijk hoog. In het Siberische deel van het Noordpoolgebied liggen ze tot tien graden Celsius boven het gemiddelde van 1981 tot 2010.

Daardoor is de bodem ook aan het uitdrogen, wat de kans op vuur alleen maar vergroot. Bovendien bevat de toendra veel methaan, dat de branden intensiever maakt en zorgt dat het vuur sneller om zich heen grijpt. Alleen al in juni kwam op deze manier ongeveer 50 megaton CO2 in de atmosfeer, evenveel als Zweden in een jaar uitstoot. De emissies in juli zijn al hoger dan in 2017 en 2018.