Het ongelooflijke mysterie van Firehenge


Firehenge

Vergeet Stonehenge. De grootste en oudste tempel van de Britse eilanden (en Europa) ligt een kilometer of dertig ten oosten van de stad Bristol en is Firehenge gedoopt. Het probleem is alleen dat je er niets van ziet, al sta je er pal naast. Pas vanuit de lucht is de enorme schaal van dit 5300 jaar oude bouwwerk te zien.

Firehenge was van hout en het is in zijn geheel afgebrand, vandaar de naam. Die werd al in de jaren zestig bedacht, toen de eerste delen werden gevonden. Nu is het eerst de complete omvang van dit bouwwerk in kaart gebracht door archeologen. Het is nog enormer dan ze al dachten. Het gaat om twee ringen van palen, 250 meter in doorsnee. De bouwers hebben 4000 eikenbomen gebruikt om het te bouwen. Niet lang nadat het was gebouwd, is het afgebrand.

Avebury monumenten

Deze tempel ligt in een gebied dat voor de toenmalige inwoners van de Britse eilanden heilig was. Binnen een straal van 50 kilometer liggen het Uffington White Horse, Stonehenge en de prehistorische kunstmatige heuvel Silbury Hill (foto). Firehenge was waarschijnlijk een van de eerste tempels die is gebouwd. Britse archeologen geloven dat het een ceremoniële plek was, door de houten palen afgesloten van de rest van het landschap.

Firehenge kaart

Ze zijn ook overtuigd dat het opzettelijk is afgebrand. Waarom? Dat blijft een mysterie. Misschien wilden de priesters een signaal geven aan de hemel, misschien was de tempel ontheiligd. Hoe dan ook, de fik ging erin. Dat is de reden dat we het vandaag de dag nog kunnen zien. Wie over het gebied vliegt, ziet de as nog in de bodem zitten, de cirkels en lijnen zijn nog altijd zichtbaar, dwars door de vegetatie. Dat maakt het onderzoek een stuk makkelijker.

Tijdens het onderzoek bleek dat het gebied zelf nog veel eerder werd gebruikt. Potscherven en andere gebruiksvoorwerpen tonen aan dat 700 jaar eerder al mensen op deze plek woonden. Heeft dit volk de palen in de grond geslagen? En waarom?