Het Nazi-oeros is terug


oeros

Ooit van een Auroch gehoord? Nee? Niet zo gek, de laatste stierf uit in de zeventiende eeuw. Deze wilde oerossen werden twee keer zo groot als een normale koe en ze zijn loeisterk. Jammer dat ze niet meer bestaan dus, boeren zouden een moord doen voor zo’n vleesmachine. Maar dit is 2017 en de mogelijkheden met genetica zijn bijna eindeloos. Daarom is de kans groot dat je in de nabije toekomst weer oog in oog komt te staan met een oeros.

Dankzij de Stichting Taurus, een Nederlands initiatief om de dieren via het terugbrengen van hun genetische informatie in bestaande koeienrassen weer tot leven te brengen. Een vierde generatie Aurochs is net op de wereld gekomen, qua omvang zijn ze nog niet op het niveau van hun voorgangers uit de Middeleeuwen, maar langzaam gaat het de goede kant op. In Oost-Europa grazen nu al verschillende groepen van deze dieren.

Het idee om de Auroch terug te brengen van uitsterven is overigens niet nieuw. De Nazi’s waren ook al dol op dit oeros en probeerden het via genetische manipulatie terug te brengen. Het resultaat was het Heck-os. Ook groot, maar toch geen oeros. Daarvan zijn nog een paar over, maar ze staan bekend als bijzonder agressief tegen mensen.