Het milieu sparen? Demp alle vijvers!


vijvers

Vijvers stoten broeikasgassen uit en dragen daarmee bij aan de opwarming van de aarde. Maar hoeveel precies? Biologen uit Wageningen en Nijmegen hebben een jaar lang metingen gedaan en komen met opzienbarende cijfers. Een beetje stadsvijver stoot net zoveel broeikasgassen uit als meerdere auto’s.

Demp de vijvers en Nederland haalt zijn klimaatdoelstellingen misschien.

Vijvers zitten vol met micro-organismen. Die breken biologische materialen af, als dode bladeren en eendenpoep. Daarbij stoten ze methaan uit, een gas dat behoort tot de broeikasgassen. Dat methaan is nu voor het eerst opgevangen door wetenschappers. Ze schrokken zelf van de cijfers. Alle stadsvijvers in Nederland stoten samen bijna hetzelfde uit als 200.000 auto’s. Meer nog, als we een warme zomer hebben. Dan gaat de uitstoot namelijk omhoog.

Exit vijvers dus? De onderzoekers vinden dat zelf een te rigoureuze maatregel. Ze pleiten ervoor om te zorgen dat er minder biologisch materiaal in het water komt. Dus geen eendjes voeren en hondenpoep in het water gooien. Maar aangezien het materiaal dan ergens anders vergaat, lijkt vooral het terugdringen van het aantal honden, eendjes en mensen de meeste zoden aan de dijk te zetten.