Het meest voorkomende afval in de oceaan is niet wat je denkt


peuken afval

Wie denkt aan het afval in onze oceanen, ziet waarschijnlijk plastic zakjes voor zich. Of kunststof verpakkingen, bekertjes of ballonhouders. Maar het meest voorkomende restproduct in de wereldzeeën zijn sigarettenfilters. Dat is de conclusie van het Cigarette Butt Pollution Project.

Hoewel de filters niet worden gemaakt van plastic, maar van cellulose, doen ze er decennia over om op te lossen in het water. In de tussentijd komen veel van de peuken terecht in vissen, vogels en andere dieren. Zo zijn chemicaliën die worden gebruikt bij de fabricage, als aceton en azijnzuuranhydride, gevonden in 30 procent van de zeeschilpadden en 70 procent van de zeevogels.

Per jaar worden 5,6 biljoen sigaretten geproduceerd, waarvan het overgrote deel een filter heeft. Na het roken gooien de meeste mensen die gewoon op straat of in het water. Zelfs in landen waar streng tegen vervuiling wordt opgetreden, wordt het weggooien van filters niet gezien als asociaal.

Het internationale Cigarette Butt Pollution Project wil daar een eind aan maken. Ook al omdat veel van die filters als afval terechtkomen in de oceanen en daar het milieu verontreinigen. Een heffing per pakje om de peuken op te ruimen is een van hun voorstellen. Het zou meer helpen dan het verbannen van plastic rietjes.